Abbazia di San Galgano és a sziklába szúrt kard legendája
2020. február 18. írta: Dwight

Abbazia di San Galgano és a sziklába szúrt kard legendája

borito.JPG

Abbazia di San Galgano (San Galgano apátság) A felső Valdimerse-síkságon látványosan elszigetelt San Galgano apátsági templom (301 m) – az ég felényitott, terjedelmes hajóival – jelentős emlékművét alkotja az itáliai gótikus-ciszterci építészeti stílusnak. Az első épület a XII. század végére nyúlik vissza, amikor a nemes Galgano Guidotti visszavonult Montesiepi dombjára, hogy bűnbánó életet folytasson.

san_galgano.JPG

Az 1185-ben szentté avatott Galgano tiszteletére a volterrai püspök emeltetett egy kis templomot a magaslat lejtőjére. Ide költözött be egy ciszterci közösség,amely egyre nagyobb befolyásra tett szert, olyannyira, hogy a XII. században már a Senese és a Grossetano jelentős területeit birtokolta. A nagy templomot (69 méter hosszú és 29 méter széles) a francia ciszterci templomok modelljét követve építették 1224 és 1288 között: latin kereszt alakú, háromhajós elrendezésű, 16 pillérrel, homlokzata befejezetlen maradt.

san_galgano2.JPG

Már a XVI. században egyre rosszabb állapotba került, 1722-ben nagy hasadékok nyíltak rajta, 1786-ban összedőlt a harangtorony, kevéssel később a boltívek is leszakadtak. Az 1789- ben szent jellegétől megfosztott templom jobb oldalán megmaradt a kolostorból a káptalani terem, a restaurált szerzetesi terem és a kolostorudvar egy része. Az apátsággal szemben található a néhány kihalófélben lévő fajt bemutató Centro italiano Rapaci, vagyis a Ragadozók Központja, ahol naponta tartanak lenyűgözően érdekes bemutatókat.

san_galgano2_kard3.JPG

Nem messze, Montesiepi (338 m) dombján áll a Szent Galgano által alapított, primitív, kör alapú kistemplom, kisméretű, boltozatos harangtornyával. A templom belsejében a koncentrikus, szokatlan látványt nyújtó módon terrakottából és mésztufából készült sávokból alkotott boltozat alatt helyezték el a sziklatömböt, amelybe a szent állítólag beleszúrta kardját annak jeléül, hogy lemond a világi életről. A trecento elején hozzáépített kápolnát Ambrogio Lorenzetti freskói (Trónuson ülő Madonna és Angyali üdvözlet) díszítik.

További izgalmas leírásokat találhat a VilágVándor sorozat Siena és a Chianti vidék című útikönyvében.

konyvborito.JPG

Ezek a 2G útikönyvek első termékei, melyek a könyv és az okostelefon házasításából születtek, ahol a hagyományos útikönyvekhez QR-kódok segítségével biztosítjuk az aktuális információk letölthetőségét az internetről. 2020-ban jelennek meg az első 3G útikönyvek, ahol rövid, néhány perces videók színezik majd az anyagot.

A VilágVándor útikönyvek eddig megjelent részeit szintén megtalálja a webshopunkban.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagvandorsorozat.blog.hu/api/trackback/id/tr6215479778
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása