Túrák a Monte di Portofino legszebb útvonalain
2020. február 03. írta: Dwight

Túrák a Monte di Portofino legszebb útvonalain

portofino_naturale.JPG

A Portofinói Regionális Természetvédelmi Park területe 156 hektár, legmagasabb pontja 600 méter, érintetlen tengerpartja 13 km hosszú. Portofino hegyének domborzati alakulata – sziklás szirtek, az északi részeken mészkő – igen változatossá teszi a környezetet: a tenger felőli hegyoldalakat alacsony bozótosok, tölgyesek, fenyvesek, a félsziget északi, szárazföldi övezetét széles levelű fákból álló erdők borítják. Ez a változatosság tette lehetővé az paraszti gazdálkodással foglalkozó apró vállalkozások kialakulását, a szőlő-, olíva- és gyümölcstermesztést. 1998-tól a védelem hatóköre kiterjedt a félsziget melletti vizek egy bizonyos sávjára, a váltakozó mélységű tengerfenék gazdag élővilágának, azon belül is a szivacsoknak és a fekete koralloknak a védelmére megalakult a Portofinói Védett Tengeri Térség.

tour.JPG


Camogli és Santa Margherita a kiindulási és érkezési pontjai a parkon áthaladó sétautaknak (összesen körülbelül 80 km), amelyeken az olasz turistaszövetség jelzéseivel ellátott táblák mutatják az irányt. A leghíresebb liguriai sétaút a minimum 5 órás kemény gyaloglást jelentő Camogli–Portofino ösvény. Egy könnyebb, bár jelentős (700 m) szintkülönbségű útvonal San Roccóból indul, felmegy a Pietre Strette-szoroshoz (452 m), és onnan meredeken ereszkedik San Fruttuoso kikötőjéhez, ahonnan már kényelmesen halad tovább Portofinóba.

camogli_-2.jpg

Ezek az egykor olajfaültetvényként megművelt teraszokon, meredek hegyoldali erdőkön áthaladó turistautak második világháborús bunkereket érintenek. Elbűvölő a Cala degli Inglesi (Angolok kikötője) vad panorámája. Erre a szakaszra is egy egész napot kell szánni. Egy másik könnyű nyári útvonal a valle dei Mullinit (Malmok völgye) köti össze Paraggival a fosso dell’Acqua Viva árokban.

valle_del_mui.JPG

Anevét onnan kapta, hogy valamikor egy csatornarendszer vizétől meghajtva 35 vízimalom működött a völgyben. Ezek közül az egyik, a felújított és vendéglátásra berendezett Mulino del Gassetta kitűnő kirándulási célpont gyerekekkel is. Santa Margherita Liguréből másfél órás sétaút vezet fel a Pietre Strette-szoroshoz, ahonnan több irányban lehet továbbhaladni Camogli, San Fruttuoso vagy Portofino felé.

CINQUE TERRE ÉS A LEVANTEI RIVIÉRA

 Ez a 3G útikönyvek első terméke, mely a könyv és az okostelefon házasításából született. A könyvben QR-kódok segítségével biztosítjuk az aktuális információk letölthetőségét az internetről, más QR-kódokkal rövid, néhány perces videókkal illusztráljuk a szöveget.

MEGJELENIK MÁRCIUSBAN!
VilágVándor útikönyvek eddig megjelent részeit áruházunkban találhatja meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagvandorsorozat.blog.hu/api/trackback/id/tr1515453188
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása