A Cappella Sansevero titkai - Krisztus a lepel alatt és az "anatómiai gépezet"
2020. február 10. írta: Dwight

A Cappella Sansevero titkai - Krisztus a lepel alatt és az "anatómiai gépezet"

1.JPG

Raimondo di Sangro herceg extravagáns személyiségét idézi a San Domenico Maggiore templomtól északra található kápolna, amelyet Santa Maria della Pietà vagy Pietatella néven is emlegetnek a nápolyiak. A XVIII. századi város legérdekesebb látnivalóját hozta létre a herceg, amikor az 1590-ben épített családi kápolnát 1749–71 között átépíttette. A mennyezetet Francesco Maria Russo freskói díszítik, amelyek a herceg által felfedezett festéknek köszönhetően restaurálás nélkül is ragyogó színekben pompáznak.

5.JPG

Különleges hatást kelt a tér és a színes márvány kiegyensúlyozott látványa, a síremlékeket a herceg tervei szerint egy szabadkőműves beavatási szertartás sorrendjének megfelelően helyezték el. A bejárat fölött Cecco di Sangro síremléke (Francesco Celebrano, 1766) azt az epizódot idézi fel, amikor a magát halottnak tettető harcos ős koporsójából kilépve kivont karddal ront a rémült ellenségre. A jobb oldali első oszlop mellett áll Francesco Queirolo La statua dell’educazione (A nevelés szobra) című alkotása, a második boltív alatt Paolo di Sangro síremléke Antonio Corradini alkotása.

Szomszédságában áll Raimondo di Sangro síremléke, amelyet Francesco Maria Russo tervezett, az előtte lévő padlózaton labirintusalakzat látható. A harmadik oszlopnál Queirolo Sincerità (Őszinteség) című szobra. Celebrano Krisztus sírbatétele című domborműve díszíti a főoltárt, amelyet megelőz a Queirolo által ábrázolt Szent Rozália-emlékoltár és az egész belső tér két leglátványosabb, elképesztő technikai bravúrral készült szobra: balra Corradini műve a Pudicizia (Tisztaság), jobbra Queirolo csodálatos alkotása a Disinganno (Szabadulás a megtévesztettségből) című szobor, amelyben a kápolnában többször visszatérő fátyolmotívum átalakul az embert a földi létben behálózó bűnök és szenvedélyek hálójává, amelyből csak a lángoló angyal jelképezte, hitben és igazságban történő végső megvilágosodás szabadít meg.

3.JPG

A kápolna közepén Giuseppe Sanmartino elképesztően finom és realista remekműve, a híres Fátyolozott Krisztus (1753) az abszolút igazság és egyben a szabadkőműves megismerés utolsó grádicsának szimbóluma.

4.JPG

A kriptában a herceg kísérleteinek borzongató eredménye az általa készített két anatómiai gépezet. Igazi eklektikus személyiség: feltaláló, varázsló és alkimista, tudós humanista, a skót rítusú szabadkőművesség nagymestere: mindez éppen elegendő ahhoz, hogy nyugtalanítóvá és egyúttal csábítóvá is tegye szemünkben Sansevero hercege, Raimondo di Sangro rejtélyesnek tűnő, a Gonosz és a Jó közt lebegő alakját.

6.JPG

A tudományok szorgos művelője, természeti jelenségek eredeti kutatója bizarr szerkezeteket is alkotott, ilyenek a kápolna alatti kriptában látható anatómiai gépek, valójában egy férfi és egy női csontváz, amelyek a húsos szövetek nélkül mutatják a belső szerveket és a teljes keringési rendszert. A herceg útmutatásai alapján Giuseppe Salerno palermói orvos által 1763–64-ben készített szerkezeteket rejtély övezi.

7.JPG

Di Sangro állítása szerint az erek hálózata fémdrótból és festett méhviaszból készült, ezt applikálta az orvos két emberi csontvázra. Egy rémhistóriába illő legenda szerint azonban a herceg megölte két szolgáját, a testükbe higanybázisú anyagot injektált, és így „fémesítette” az erek hálózatát

 

További izgalmas leírásokat találhat a VilágVándor sorozat  Nápoly című útikönyvében.

borito.PNG

Ezek a 2G útikönyvek első termékei, melyek a könyv és az okostelefon házasításából születtek, ahol a hagyományos útikönyvekhez QR-kódok segítségével biztosítjuk az aktuális információk letölthetőségét az internetről. 2020-ban jelennek meg az első 3G útikönyvek, ahol rövid, néhány perces videók színezik majd az anyagot.

A VilágVándor útikönyvek eddig megjelent részeit szintén megtalálja a webshopunkban.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagvandorsorozat.blog.hu/api/trackback/id/tr3915467662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása