Kirándulás tippek az Alpok szerelmeseinek
2020. február 24. írta: Dwight

Kirándulás tippek az Alpok szerelmeseinek

borito.JPG

Meranóból autóval, autóbusszal, vagy a már említett, a vár mögül induló libegővel is feljuthatunk az 594 m magasan fekvő városkába. Tirol vára (castel Tirolo/Schloss Tirol) a településtől pár száz méterre nyugatra egy dombtetőről őrzi az Adige középső völgyét és a meranói medencét. A vár három évszázadon keresztül volt az Adigétől az Inn és a Dráva folyókig terjedő hatalmas területet uraló s annak nevet adó dinasztia székhelye.

A várfalak, a palota és a kápolna előzményei már a XI. században álltak. A tiroli grófok 1138 körül vették birtokukba, és egészen a XIV. század közepéig bővítették, szépítették, ám amikor az őket felváltó Habsburgok a terület hatalmi központját 1420-ban Inns bruckba helyezték át, a vár hanyatlani kezdett, s csak az 1876-ban végzett restaurálás mentette meg a pusztulástól.

kilatas.JPG

Ma a Tirol történelmét a kezdetektől napjainkig bemutató Bolzano Megyei Történeti-Kulturális Múzeum (Museo storico-culturale della Provincia di Bolzano) otthona. A palota fehérmárvány kapujának szimbolikus jelentéseket hordozó dombormű díszei a régió román kori szobrászatának legszebb alkotásai közé tartoznak. Hasonlóképpen gyönyörű a tágas Lovagteremből a kápolnába nyíló kapu, amelynek domborművei az üdvösséghez vezető út jelképei.

brunnenburg.JPG

A kétszintes kápolna felső szintjét csak a vár urai látogathatták. A kápolna kiemelkedő értéke a XIV. századi, gyönyörű, Keresztre feszítés fából faragott szoborcsoportja, szépek a Giotto hatását tükröző freskók, az 1350-ben készült, különleges, festett üvegablak (Szűz Mária és két angyal), Hans Klocker szentségtartó szekrénye (1495) és az 1520-ból való szárnyas oltár. 

muta2.JPG

Kissé lejjebb áll castel Fontana/ Brunnenburg vára, 1958–63 között itt élt Ezra Pound amerikai költő, ma az unokája által alapított mezőgazdasági múzeumnak ad otthont. Tirolból kötélpálya visz az 1323 m magasan fekvő Masi della Muta/Muthöfe tanyához.

További izgalmas leírásokat találhat a VilágVándor sorozat Dél-Tirol című útikönyvében.

vv_borito.JPG

 

Ezek a 2G útikönyvek első termékei, melyek a könyv és az okostelefon házasításából születtek, ahol a hagyományos útikönyvekhez QR-kódok segítségével biztosítjuk az aktuális információk letölthetőségét az internetről. 2020-ban jelennek meg az első 3G útikönyvek, ahol rövid, néhány perces videók színezik majd az anyagot.

A VilágVándor útikönyvek eddig megjelent részeit szintén megtalálja a webshopunkban.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagvandorsorozat.blog.hu/api/trackback/id/tr9115489368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása