Olümposz - Az istenek lakhelye
2020. január 20. írta: Dwight

Olümposz - Az istenek lakhelye

 

olumposz6.JPG

Az Olümposz 2919 méteres magasságával Görögország legmagasabb hegysége, amely az ország északi részén, Thesszália és Makedónia határán emelkedik. A hegy viszonylag kis kiterjedésű, de szemet gyönyörködtetően változatos táj. Növény- és állatvilága rendkívül gazdag, számos egyedi, speciálisan csak ezen a területen honos élőlényt találunk; ma természetvédelmi terület. A hegy legmagasabb pontja a Mütikasz (Mytikas) csúcs. Itt találjuk Görögország második legmagasabb hegycsúcsát is, a 2911 méteres Skoliót. A görög mitológia szerint itt van az istenek örök lakhelye. A havas hegygerincen, felhőktől koszorúzva állt a görög pantheon isteneinek kristálypalotája, melyben Zeusz uralkodott. A görög mondavilág szerint Gaia gyermekei, a titánok is az Olümposzon éltek, és Kronosz, a legfiatalabb és leghatalmasabb titán trónusa is az Olümposz volt.

olumposz5.JPG
Az idelátogató turisták a hegy lábánál fekvő Litochoróból, azaz az Istenek városából indulhatnak a Zeusz trónjának is nevezett fenséges csúcs meghódítására. Az út a főtérről indul, nincs más dolgunk, mint folyamatosan követni az „Enipea Canyon” táblát. A kanyon több mint 10 km hosszan húzódik a hegységben, az Enipea patak mellett egészen a forrásáig. Az úton jó kilátás nyílik az Olümposz csúcsaira. A kanyon számos érdekes helyet tartogat a mesébe illő vízesésekkel tarkított Enipea patak kíséretében. A bejárat után nem sokkal találjuk Zeusz fürdőkádját, ezt a vizek formálta, kisebb kádszerű képződmények alkotta látványosságot. Litochorótól ezt az utat oda-vissza másfél óra alatt megjárhatjuk.

monastery.JPG
Továbbhaladva 850 méter magasságban találjuk a barlangban élő remete, Szent Dionüszosz alapította Agios Dionysios kolostort. Az itt készült ikonok messze földön híresek voltak, gazdag könyvtárral is rendelkezett. A görög szabadságharc alatt menedékként szolgált a bujkáló, menekülő görög harcosoknak, mígnem a törökök 1828-ban lerombolták. Az újjáépült kolostor a Második Világháború alatt ismét búvóhelye lett a görög ellenállásnak, de a végső csapást a németek mérték rá 1943-ban, amikor szinte teljesen lebombázták. Napjainkban folyamatosan építik újjá, és részlegesen már helyreállították. A nagyon kevés megmaradt kézirat, ikon és vallási ruházat megtekinthető a kolostor múzeumában. A belépés ingyenes.
További egy óra gyaloglás után érjük el Prioniát. Itt kezdődik el Olümposz magashegyi szakasza. Idáig fel lehet jönni autóval is, Litochorótól 20 kilométernyi szerpentin kanyarog ide.

olumposz3.JPG
Prioniától menedékházak során visz az út a csúcsig. Ezek szállást és pihenőhelyet, ételt és italt nyújtanak a fáradt túrázóknak. Mindenképpen vigyünk magunkkal sok vizet, hiszen nyáron itt is nagy a hőség, és a magaslat miatt kialakuló fejfájás elsődleges ellenszere a sok vízivás. Aturistaházig ugyan három forrás is van, egy a legelején, egy kb. háromnegyed óra gyaloglás után, és egy a háznál, de nyaranta ezek gyakran kiszáradnak.
A kb. 2100 méteren található első (Spilios Agipatos vagy „A”) turistaházig a sárga E4-es túraösvényen haladunk. Az ösvény teljesen egyértelmű, nincsen elágazás, egyenesen halad felfelé. Ez a rész 3 óra alatt is teljesíthető.

olumposz_egy.JPG

Innen több cél és útvonal közül választhatunk, érinthetünk több turistaházat is (Christos Kakkalos vagy „C” és Giosos Apostolidis házak). Ezek az épületek meglepően szépek és tiszták. Téglából épült falaikkal egy görög monostor hangulatát idézik, amit erősít az a tény, hogy csak hideg víz van, amit a közeli gleccserekből nyernek. Elektromos áram 2 × 2 órán át van reggel és este. Az emeletes ágyas szobákban van bőven vastag takaró, ezért a hálózsákot nem szükséges felcipelnünk. Meleg ruhát ellenben mindenképpen, mert naplemente után igen hideg van 2000 méter felett. Innen még 3 óra a csúcsig. Az első orom, amit érintünk, a Skala, 2866 méteren. Odáig elég furfangos az út, hiszen javarészt apró kavicsos ösvényen kell felfelé haladnunk, amitől az az érzésünk támad, hogy amíg egy lépést megyünk felfelé, addig két lépést hátra. Onnan a piros-sárga turistaúton juthatunk el a legmagasabb csúcsig, a Mytikasig (2911 m). Ez a rész azonban inkább technikás, különös odafigyelést igénylő, semmint fizikailag megerőltető.

Részletesebb mindenre kiterjedő leírást és turista információkat találhat a VilágVándor sorozat Észak Görögország - A Meteorák és a Halkidiki című útikönyvében.

Ezek a 2G útikönyvek első termékei, melyek a könyv és az okostelefon házasításából születtek, ahol a hagyományos útikönyvekhez QR-kódok segítségével biztosítjuk az aktuális információk letölthetőségét az internetről. 2020-ban jelennek meg az első 3G útikönyvek, ahol rövid, néhány perces videók színezik majd az anyagot.A VilágVándor útikönyvek eddig megjelent részeit szintén megtalálja a webshopban.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagvandorsorozat.blog.hu/api/trackback/id/tr4615417870
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása