Basel - Egy város három ország határán
2022. augusztus 29. írta: Dwight

Basel - Egy város három ország határán

Basel (magyarul: Bázel) Svájc második legnagyobb városa virágzó iparral, kereskedelmi és pénzügyi tevékenységgel, ugyanakkor Közép-Európa egyik jelentős kulturális centruma is (évszázadokon át itt működött a svájci konföderáció egyetlen egyeteme). Európa egyik jeles képzőművészeti és építészeti központja, gazdag múzeumokkal, gyönyörű történelmi és jelenkori épületekkel. Fekvése – a Rajna itt kanyarodik északra – határvárossá tette a nagy szomszédok, a németek és a franciák felé, ezáltal nyelvek, különböző kultúrák és vallások találkozási pontjává.

basileia2.jpg
A három szomszédos kantont: Baselt, Solothurnt és Aargaut a különböző vallások együttélése köti össze. A vallási türelem, az evangélikusok, a reformátusok és a katolikusok együttélése folytán ezek vegyes vallású kantonok. A különböző felekezetű templomaik is azonos építészeti jegyeket mutatnak, a német és az olasz barokk jellegzetességeit. Többnyire ilyen stílusban építették át a középkori templomokat és parókiákat, arról tanúskodva, hogy a római egyház itt keményen szembeszegült Luther és Zwingli tanaival.

csm_schloss-wildegg-luftaufnahme_02051bbf47.jpg

A környező középkori várak, a Kyburgok és Zähringenek (e vidékek akkori urai) emelte masszív bástyák éles ellentétet alkotnak velük, bár később ezeket is sokszor barokk modorban építették újjá. No és az osztrák trónra kerülő Habsburgok is innen származnak: az uralkodócsalád szülőhelye az Aargau kantonbeli Wildegg városka, innét indultak el a 11. században, és ők építették Bremgarten és Brugg várát, majd Lenzburg vált uralmuk központi helyévé, de sok emléket hagytak Aargau számos templomában is: 1770-ig a königsfeldeni apátsági templom szolgált a család mauzóleumaként, úgyszintén Muri városka templomának Loretói kápolnája.

1280px-alte_aarebruecke_brugg_01_10.jpg
Persze Basel és a Rajna-vidék történelme sokkal régebbre nyúlik vissza, hiszen találhatók itt jelentős ókori római emlékek is, az Alpokon túli hódítások maradványai. A Rajna természetes határvonala mentén főként katonai táborok létesültek. Augusta Raurica, a mai Augst (Basel mellett) volt a birodalmi határ, a limes fő őre. Maradtak emlékei a római jelenlétnek a város környékén, és szólnak történeti források a közeli Baden gyógyvizeinek jótékony hatásáról már az 1. századból.

istock-24901584-large.jpg


Basel Svájc kapuja északi irányba. A Rajna itt egy nagy kanyart ír le, és osztja két részre a települést: a nyugati part Grossbasel a városközponttal, műemlékekkel és bevásárlóutcákkal, míg a keleti part Kleinbasel, az újabb és kisebbik városrész. Ha valaki rajong a képzőművészetekért és az építészetért, Európa egyik legszebb városában jár.

A jó karban tartott városközpontban szép műemlék épületeket talál (elsőnek a román kori katedrálist) középkorias hangulatot árasztó zugokkal, mint a Marktplatztól nyugatra eső sikátorok, vagy a St. Alban templom környéke, de különleges kortárs épületeket is, amelyek múzeumoknak, bankoknak és más intézményeknek adnak otthont. Basel fontos nemzetközi pénzügyi centrum, egyúttal az európai gyógyszeripar egyik központja, olyan óriáscégekkel, mint a Novartis és a Roche. Erősen nemzetközi jellegű, ahová naponta 30 ezer dolgozó jár át a két határ másik oldaláról, folyami kikötője pedig nagy területeket lát el a szomszédos Franciaországban és Németországban is.

borito.JPG

Ezek a 2G útikönyvek első termékei, melyek a könyv és az okostelefon házasításából születtek, ahol a hagyományos útikönyvekhez QR-kódok segítségével biztosítjuk az aktuális információk letölthetőségét az internetről. 2020-ban jelennek meg az első 3G útikönyvek, ahol rövid, néhány perces videók színezik majd az anyagot.

A VilágVándor útikönyvek eddig megjelent részeit szintén megtalálja a webshopunkban.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagvandorsorozat.blog.hu/api/trackback/id/tr4717919055
süti beállítások módosítása