Mulhouse - "a francia Manchester"
2019. december 19. írta: Dwight

Mulhouse - "a francia Manchester"

mulhouse_borito.JPG

A város egykor Rőtszakállú Frigyes birtoka volt, 1273-ban kapott császári városi rangot. 1515-ben belépett a svájci kantonok közösségébe, de 1798-ban otthagyta a konföderációt, azóta a franciáké. Elzász második legnagyobb városa, jelentős gépiparral és káliumércbányákkal. A 19. században textilipari központ volt. Szép a történelmi városmag, és jó néhány múzeum is található a városban.

mulhouse_2.JPG

PLACE DE LA RÉUNION


A főtér a kézművesműhelyek, boltok városnegyede közepén található, és ékessége a városháza, az Hôtel de ville (1552) néhol térhatású, allegorikus alakokat ábrázoló freskókkal díszített épülete; a jobb oldalán van láncon felfüggesztve a Klapperstein, egy nyelvöltögető kőmaszk másolata: a tízkilós maszkot a rosszindulatú pletykákat terjesztő asszonyok nyakába akasztották büntetésül egészen a 18. század végéig.
Az eredeti maszk a Történeti Múzeumban (Musée Historique) található, ugyanebben az épületben. A földszinten és a harmadik emeleten elzászi reneszánsz festők és szobrászok alkotásai láthatók, míg az első emeleten megtekinthető a Nagytanács ülésterme* kazettás mennyezettel és az 1500-as évekből származó, szép színes ablakokkal. A második emeleten a város történetét és előkelő patríciuscsaládjait bemutató kiállítás látható.
A téren, amelynek neve – egyesülés – a város Franciaországhoz csatlakozására utal, a másik szembetűnő épület az 1860-ban épült Szent István (Saint-Étienne) protestáns templom neogótikus homlokzatával. A helyén valaha 12. századi, középkori templom állt, amelyből már csak a mai templom szép színes üvegei maradtak meg.

MUSÉE DES BEAUX ARTS


A Szépművészeti Múzeum egy 1700-as években épült palotában, a Villa Steinbachban kapott helyet a Tell Vilmos (Guillaume Tell) tér 4.szám alatt. Brueghel (az ifjabb), Ruysdael, Teniers és elzászi festők képei láthatók itt. Utóbbiak között figyelemre méltók Henner (1829–1905) arcképei és aktjai, Lehmann (1873–1953) csendéletei és Walch (1896–1948) erős színekkel készült vásznai.

szovet.JPG

MUSÉE DE L’IMPRESSION SUR ÉTOFFES


A városközponttól délre, a vasútállomás közelében, a rue des Bonnes Gens 3. szám alatt, egy 19. század végi szép palotában különleges szövetek, kelmék, festett vagy rajzokkal, nyomatokkal díszített textilanyagok gyűjteménye látható a 18. századtól napjainkig. Textilfestéshez használt régi eszközök is vannak itt. 1833 óta gyűjti ezt az anyagot a városi ipartestület az egykor híres elzászi textilfestők kezdeményezésére, többek között batikolt anyagokat, indiai vásznakat, keleti selymeket virágfantáziákkal, százéves kasmírokat. Érdekesek a híres műalkotások reprodukciói színes finom kelméken, különböző textilfestési eljárásokkal.

mulhouse_automobili.JPG

MUSÉE NATIONAL DE L’AUTOMOBILE


Az autók múzeuma a város északi részén található, az Avenue de Colmar 192. szám alatt. A kiállítás három tematikus részre tagolódik: „kalandok”, „versenyek”, „remekművek”. Korszerű multimédiás eszközökkel bőven ellátott múzeum, a városban látható kiállítások legérdekesebbje, a legendás autók valóságos temploma. Két testvér, Hans és Fritz Schlumpf textilgyárosok és megszállott autóbolondok kezdték a gyűjtést, s először a családi gyár szövőcsarnokában állították ki szerzeményeiket. Ma a gyűjtemény köztulajdon, és mintegy 400 autókülönlegességre bővült, köztük legalább száz Bugatti (a világon a legtöbb ilyen márkájú gépkocsi, két Bugatti Royallal, a harmincas évek mitikus autójával). De látható itt a híres Panhard & Levassor „Phaeton” 1894-ből, sok-sok egyéb vonat is, többek között áruszállítók, postakocsik, és metszetek, amelyek belülről mutatják egy motorvonat szerkezetét, működését.

d_alsace.JPG

ECOMUSÉE D’ALSACE


Ez Franciaország legnagyobb szabadtéri múzeuma, 11 km-re a várostól a D430-as úton. Skanzen, amely aprólékos és mindenre kiterjedő gonddal mutat be egy tipikus elzászi falut. Mintegy 100 hektáros területen legalább hetven épület található, mind eredeti, amelyet itt újra összeraktak a legapróbb részletekig. Abelső terekben megelevenítik az egykori mesterségeket és az elzászi falvak mindennapi életét. Szép a természeti környezet is, amelybe a skanzen illeszkedik. Nem szabad kihagyni a nádasban csónakázást a lapos fenekű bárkákon, és a káliumtermelő műhelyek meglátogatását egy közeli régi, elhagyott bányában.
Ungersheim mellett, 2014-ben nyílt meg a világ első repülő élményparkja, a Saint-Exupéry híres regénye köré épült Parc du Petit Prince.

Részletesebb mindenre kiterjedő leírást és turista információkat megtalál a VilágVándor sorozat Strasbourg és környéke (Basel és Karlsruhe) című útikönyvében.

borito.JPG

Ezek a 2G útikönyvek első termékei, melyek a könyv és az okostelefon házasításából születtek, ahol a hagyományos útikönyvekhez QR-kódok segítségével biztosítjuk az aktuális információk letölthetőségét az internetről. 2020-ban jelennek meg az első 3G útikönyvek, ahol rövid, néhány perces videók színezik majd az anyagot.

A VilágVándor útikönyvek eddig megjelent részeit szintén megtalálja a webshopunkban.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagvandorsorozat.blog.hu/api/trackback/id/tr8915359002
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása