Porto Venere - Költők öble az Olasz-Riviérán
2022. szeptember 22. írta: Dwight

Porto Venere - Költők öble az Olasz-Riviérán

A művészet és a természet látványos egyesülése, domboldalra kapaszkodó házainak jellegzetességével, színével, keskeny sikátoraival a nyári időszak legkeresettebb célpontja. A tenger és a kis kikötő felől érkezve tárul fel szemünk előtt a régi városrész a helyenként hat-hét emeletes keskeny házakkal, amelyek egyik bejárata a kikötő felől nyílik, a másik a fő utca felé.

portovenere-1140x530.jpg

A főutcára merőleges sikátorokban lépcsőkön közelíthetők meg a lakóházak. Az óvárosba a 12. századi kapun keresztül lehet bejutni, melynek latin nyelvű „Colonia Januensis 1113” felirata arra utal, hogy a települést akkor erődítette meg Genova. A kaputól balra indul a keskeny via Capellini, a főutca, amelynek végén, a lépcsősor tetején színpadiasan uralja teret a chiesa di San Pietro (az ókorban a helyén egy Vénusz-templom állt, innen származtatható a település neve is).

porto_venere_san_pietro_04.jpg

Az épület különlegessége a régi és az új részek összhangja, a feketemárvány őskeresztény (6. század) és a tipikusan genovai csíkos-gótikus templomrészek harmóniája. A templom a városkát körülölelő erődítmény részeként is szolgált. A templomot körbevevő román stílusú loggiából gyönyörű kilátás nyílik egyrészt a Muzzerone meredek sziklafala felé, másrészt a tengeren át Ferale és Mesco irányába.

grotte.jpg

A via Capellini és a Byronnak is kedves Arpaia-barlanghoz vezető, a tenger felé ereszkedő lépcsősor a chiesa di San Lorenzóhoz érkezik (a genovaiak építették a 12. században). A templom eredeti szerkezetéhez többször hozzányúltak, legtöbbször bombázásokat követően. A templombelsőben érdekes a tengerrel kapcsolatos fogadalmi táblákból álló gyűjtemény (19. század) és az ezernégyszázas évekből, a firenzei iskolából származó márvány oltárfülke, amely egy pergamenre festett képet őriz, a Madonna Biancát (Fehér Madonna).

1280px-santuario_della_madonna_bianca.jpg

A legenda szerint a kép 1204-ben érkezett a tenger felől, és 1399. augusztus 17-én csodálatos módon átváltozva nyerte el a mostani méretét; minden évben ugyanezen augusztusi nap éjjelén fáklyás felvonulással emlékeznek meg az eseményről. A templomtól sétaút vezet fel a várba (művészeti kiállítások helyszíne), amelynek főbb részei az ezerötszázas években készültek.

További izgalmas leírásokat találhat a VilágVándor sorozat új kötetében, a CINQUE TERRE ÉS A LEVANTEI RIVIÉRA című útikönyvben.

ct4.PNG

Ez a 3G útikönyvek első terméke, mely a könyv és az okostelefon házasításából született. A könyvben QR-kódok segítségével biztosítjuk az aktuális információk letölthetőségét az internetről, más QR-kódokkal rövid, néhány perces videókkal illusztráljuk a szöveget.

VilágVándor útikönyvek eddig megjelent részeit áruházunkban találhatja meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagvandorsorozat.blog.hu/api/trackback/id/tr6717937292
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása