Bellagio - a Comói-tó gyöngyszeme
2020. június 10. írta: Dwight

Bellagio - a Comói-tó gyöngyszeme

bellagio_borito.jpg

A Lariano Háromszög csúcsán, a két belső part találkozásánál különlegesen szép fekvésével uralja a tó két ágát és felső medencéjét. A nyugati parti Cadenabbiából autót szállító komppal is megközelíthető. A varázslatos környezetben egy erdővel borított dombhát tövében fekvő, középkori szerkezetét szinte érintetlenül megőrző, pompás arisztokrata villákkal körülvett városka világhírű üdülőhely.

belagio_san_giacomo2.PNG

A történelmi városmagba vezető szűk utcát lépcsős sikátorok szelik át. A központban áll a román kori, kicsi San Giorgio templom, mellette a XII. századi, de a barokk korban átalakított San Giacomo bazilika. A templom melletti szép torony az egykori erődítmény része lehetett. A fás dombhát tetejét a villa Serbelloni foglalja el. A néphagyomány szerint az ifjabb Plinius villája állt ezen a helyen, a középkorban itt emelt várból szinte semmi sem maradt; a jelenlegi épületet a Serbelloni család a XVIII. században építette, 1870-ben szállodává alakították, napjainkban a Rockefeller Alapítvány konferencia- és tanulmányi központja. Tágas, szép parkja látogatható.

belagio_villa_sebeloni.PNG


A városka déli szélén álló villa Melzi neo klasszicista épületét a XIX. század elején tervezte Giocondo Albertolli, az Alpokon Inneni Köztársaság alelnöke, Francesco Melzi d’Eril számára. Az eredeti berendezési tárgyak szinte érintetlenül megmaradtak a kastélyban, amelyből a kis múzeum, a szintén Albertolli által tervezett kis kápolna és az antik szobrokkal ékes, lenyűgöző park látogatható. A villa Melzitől délre két, XVIII. századi kastély, a villa Trivulzio és a villa Trotti falai tükröződnek a tó vizén.

belagio_ciclisimo.PNG

A Bellagiót Erbával összekötő út legmagasabb pontján, Magreglio település előtt (744 m) áll a kerékpárosok védőszentjének szentélye. A Museo del Ciclismo bemutatja a kerékpársport legendás alakjait. Őket – Bartali, Coppi, Merckx és Moser – idézik a múzeum relikviái, trikók, serlegek, kerékpárok.

További izgalmas leírásokat találhat a VilágVándor sorozat új kötetében,  Az Olasz tavak című útikönyvben.

belagio_konyv_borito.PNG

Ez a 3G útikönyvek első terméke, mely a könyv és az okostelefon házasításából született. A könyvben QR-kódok segítségével biztosítjuk az aktuális információk letölthetőségét az internetről, más QR-kódokkal rövid, néhány perces videókkal illusztráljuk a szöveget.

VilágVándor útikönyvek eddig megjelent részeit áruházunkban találhatja meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagvandorsorozat.blog.hu/api/trackback/id/tr2215772322
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása