Oberwesel - A tornyok és a bor városa
2020. január 14. írta: Dwight

Oberwesel - A tornyok és a bor városa

oberwesel_bor1.PNG

„A tornyok és a bor városa” – így nevezik ezt a középkori, festői kistelepülést a Rajna bal partján. Nem kevesebb, mint 18 bástyatorony szorult a kb. 3 km hosszúságú városfal mögé. A falak majdnem teljesen épen maradtak, egy részük be is járható (a legszebb az a folyóra néző szakasz, amelyik a Hotel Goldener Pfropfenzieher és a Langgasse utca közé esik). A domboldal lejtőit szőlők borítják, s ebből rögtön világos, miért városa a bornak is ez a kistelepülés: Riesling, Müller-Thurgau, Kerner és Bacchus az itteni legjobb borok neve, és a fő turistalátványosság a Weinmarkt, a hagyományos borpiac és borünnep, amelyet mindig szeptember második hétvégéjén szoktak megtartani. Az ünnep része a hagyományos felvonulás is, mintegy 50 feldíszített vízi jármű tart estefelé a Loreley-sziklához, amit ilyenkor kivilágítanak a tűzijátékok.

liebfrauchen_templom.PNG

Liebfrauenkirche


A Miasszonyunk-templom, amit Rote Kirche (Vörös templom) névvel is illetnek, gótikus épület a 14. századból, a csúcsos tornya 74 méterre magasodik, négy fiatorony áll mellette, jelezve a templomhajók sarkait. A belsőben több régi freskót is feltártak és restauráltak, a legszebb rész pedig az emelt kórusrész gótikus hídja kőkorláttal és kőcsipkés árkádokkal a középső hajó végében. Az oltáron nagy fafaragásos szárnyas táblakép* van (1330–40), ismeretlen mester műve, de ő készítette a mellékoltárok hasonló táblaképeit is. Nagy barokk orgona emeli még a templom becsét.

kapelle.PNG


A Werner Kapelle


A várostól északra áll, a 14. században épült, de mára csak az apszisrésze maradt meg, az is barokkosan átépített formában.

oberwesel_weisse_kirche.PNG

Weisse Kirche


Fehér templom néven is emlegetik a magaslatra épített St. Martin (Szent Márton-) templomot, amely szintén 14. századi; a tornya gyakran védelmi célokat is szolgált, a bal oldalhajó későbbi bővítés a 16. századból. A főhajó és a pillérek freskói viszont 15. századiak.

kepmentese.PNG


Schönburg


A vár építését Von Stahleck őrgróf kezdte el 1149-ben, majd 1166-ban Rőtszakállú Frigyes birtokába került, aki egyik hűbéresének, hű szolgájának adományozta, aki felvette a Schönburg nevet a várról (tőle származik azután a Schönborn grófi dinasztia). A várat a franciák 1689-ben lerombolták, 1885-ben részlegesen újjáépítették, ma pedig középkori romantikát árasztó szálló működik benne.

A Rajnának a francia határtól Koblenzig tartó középső szakasza a maga festőiségével elismerten a világörökség része. A meredek szirtfokok között kanyargó, gyönyörű panorámát kínáló folyó természeti szépségein túl Németország e tájai számos művészeti és kulturális értékkel is büszkélkedhetnek, mint például Speyer hatalmas román stílusú székesegyháza, Heidelberg, az egyetemi város, Worms, a Nibelungok városa, vagy Frankfurt, a nagy nemzetközi pénzügyi és kiállítási központ.

Részletesebb mindenre kiterjedő leírást és turista információkat találhat a VilágVándor sorozat Frankfurt és a Rajna középső szakasza (Speyer-Koblenz) című útikönyvében.

frankfurt_borito.PNG

Ezek a 2G útikönyvek első termékei, melyek a könyv és az okostelefon házasításából születtek, ahol a hagyományos útikönyvekhez QR-kódok segítségével biztosítjuk az aktuális információk letölthetőségét az internetről. 2020-ban jelennek meg az első 3G útikönyvek, ahol rövid, néhány perces videók színezik majd az anyagot.A VilágVándor útikönyvek eddig megjelent részeit szintén megtalálja a webshopban.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagvandorsorozat.blog.hu/api/trackback/id/tr715408450
süti beállítások módosítása