Kalandozások a Loire-tól északra - Chartres és környéke
2020. június 24. írta: Dwight

Kalandozások a Loire-tól északra - Chartres és környéke

chartres_cathedral_town.jpg

CHARTRES:

Mint egy kőből készült délibáb, úgy tűnik fel már messziről a gyönyörű, Franciaországban a leghíresebbek közé tartozó katedrális körvonala, amit az UNESCO a világörökség részévé fogadott. Úgy tűnik, a Centre régió Eure-et-Loir megyéje mindent elkövetett, hogy bekerüljön az előkelők világába: egy síkvidéki és körbezárt várost építettek, amelyből a gótika egyik remekműve emelkedik a magasba. A székesegyházat körülvevő óvárost a második világháború bombázásai gyakorlatilag a földdel tették egyenlővé. Chartres ma már nemcsak a művészetek és a kultúra városa, hanem az „illatoké” is. Itt, az ún. Cosmetic Valley-ben alakult ki a nagy parfümgyárak, a kozmetikai és szépségipar kiemelkedő résztvevőinek a székhelye és kutatóközpontja is. De a környék kedvenc terepe a természetimádóknak és a kalandot kerékpáron, kajakkal vagy lóháton keresőknek is, akik léghajón is megismerkedhetnek a természeti szépségeivel.

670x347px-chateau_de_maintenon_19.jpg

MAINTENON:

A D906-os úton 19 km-re északkeleti irányában. A kisváros reneszánsz kastélyát Jean Cottereau, XII. Lajos és I. Ferenc kincstárnoka építtette. Az Hôtel de Ville felől – ide néz a kastély kápolnájának homlokzata – lehet bejutni az első udvarba, amit balról egy hosszú, 1600-as évekbeli épület határol le; innen egy árkádos utcán érhető el a második udvar: balról egy reneszánsz épület határolja, jobbról pedig egy 1600-as évekbeli; ebben az utolsóban van Maintenon márkinő (világi nevén Françoise d’Aubigné), XIV. Lajos titkos feleségének lakosztálya.

dreux1.jpeg

DREUX:

Az N154-es úton 35 km-re Chartres-től. A városközpontban álló XV–XVII. századi, fagerenda vázas kőházakat a régi városfal maradványai fogják körbe. Az eredetileg XII. századi St-Pierre templom megőrizte a kórus és a központi hajó kiszögellőboltíveit, az üvegablakai XV–XVI. századiak. Az Écomusée des Vigne rons et Artisans Drouais a környék borászatát mutatja be. Az egykori erőd romjain 1816-ban épült fel a Chapelle Royal, az Orléans-iak neo gótikus temetőkápolnája magas kupolával, Ingres és Delacroix rajzai alapján készült üvegablakokkal.

anet4.jpg

CHÂTEAU D’ANET:

Az Anet területén található pompás lakóépületet II. Henrik építtette Philibert Delorméval Diane de Poitiers részére. Belső terét korabeli bútorokkal, műtárgyakkal rendezték be, amelyek közül a legértékesebbek Andrea della Robbia, Primaticcio és más mesterek alkotásai, közülük néhányat a nevezett úrhölgy is használt. Egy olasz reneszánsz elemekkel épült, mértéktartó rész köti öszsze az öreg palotával, amit a hölgy a férjétől, Louis de Brézétől örökölt. A Delorme mesterművének tartott kápolnának két tornya van (belsejét Jean Goujon iskolájához tartozó domborművek díszítik). A villa mögött találjuk Diane temetkezési kápolnáját, ami több filmben (pl. a 007 – Tűzgolyó és A Rózsaszín Párduc) is szerepet kapott. A hatalmas, Delorme tervezte, majd a XVII. században Le Nôtre által átalakított parkját a forradalom dúlása után, a XIX. században újratervezték.

Részletesebb mindenre kiterjedő leírást és turista információkat találhat a VilágVándor sorozat A Loire völgye című útikönyvében.

loire_borito.PNG

Ezek a 2G útikönyvek első termékei, melyek a könyv és az okostelefon házasításából születtek, ahol a hagyományos útikönyvekhez QR-kódok segítségével biztosítjuk az aktuális információk letölthetőségét az internetről. 2020-ban jelennek meg az első 3G útikönyvek, ahol rövid, néhány perces videók színezik majd az anyagot.

A VilágVándor útikönyvek eddig megjelent részeit szintén megtalálja a webshopunkban.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagvandorsorozat.blog.hu/api/trackback/id/tr4715913358
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása