Ascona - idilli romantika a Lago Maggiore északi partján
2020. március 02. írta: Dwight

Ascona - idilli romantika a Lago Maggiore északi partján

ascona.jpg

A Lago Maggiore északi partjának kis öblében fekvő egykori halászfalu, Ascona (205 m) elegáns történelmi, szinte teljes egészében a gyalogosok számára fenntartott városközpontjának, a hosszú zenei évadnak, a minőségi ételkínálatnak köszönhetően évtizedek óta a turisták kedvelt úti célja. Májusban több mint száz rendezvény zajlik az utcáin, októberben a parti sétány gesztenyesütőkkel telik meg. Szállodák és kávéházak övezik a tó partján fekvő Motta teret (piazza Motta), innen indulnak a városközpontba vezető, a fésűfogak elrendezését követő kis utcák. A tér keleti szélén modern épületek fogják közre a XIII. században épült Griglioni vár maradványait.

san_pietro_e_paolo.jpg

A via Alberelle 14. sz. alatti Epper Múzeumban a legjelentősebb svájci expresszionista művész, Ignaz Epper gazdag metszet- és akvarellgyűjteményét tekinthetjük meg. A tóparti sétány közelében, a piazza San Pietrón a magas, csúcsíves harangtornyú, XVI. századi San Pietro e Paolo templom belső homlokzatán XV. századi freskó látható. Az apszis freskói 1770-ben készültek, a márványoltár fölött van Giovanni Serodine Mária megkoronázása című festménye (1630).

ascona_santa_maria_della_misericordia.jpg

A via Borgo 34. sz. alatt egy késő XVI. századi épületben kapott helyet a Modern Művészeti Múzeum (Museo comunale dell’Arte Moderna). Borromeo Szent Károly bíboros kezdeményezésére, Pellegrino Tibaldi tervei alapján 1585-ben épült a Collegio Papio ma is működő katolikus magániskola, a hozzá tartozó, XV. századi Santa Maria della Misericordia templom hajóját lombard mesterek 1455–1516 között készült freskói díszítik, még régebbiek a kórus freskói (1394); a szárnyasoltár-kép 1519-ben készült.

4.JPG

Az Ascona feletti erdős magaslat, a Monte Verità volt az otthona a XIX–XX. század fordulóján virágzó, a természethez való visszatérést hirdető utópista mozgalomnak: a pszichoanalízissel foglalkozó, anarchista, nyilvános meztelen táncaival a helyi lakosokat megbotránkoztató csoport emlékét a casa Anatta múzeuma és a casa Selma kulturális alapítványa őrzi.

További izgalmas leírásokat találhat a VilágVándor sorozat új kötetében,  Az Olasz tavak című útikönyvben.

borito.JPG

 Ez a 3G útikönyvek első terméke, mely a könyv és az okostelefon házasításából született. A könyvben QR-kódok segítségével biztosítjuk az aktuális információk letölthetőségét az internetről, más QR-kódokkal rövid, néhány perces videókkal illusztráljuk a szöveget.

VilágVándor útikönyvek eddig megjelent részeit áruházunkban találhatja meg.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagvandorsorozat.blog.hu/api/trackback/id/tr3615500058
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása