A Garda-tó keleti partja, Peschiera Del Garda, Malcésine, Torri Del Benaco, Brenzone
2019. november 29. írta: Dwight

A Garda-tó keleti partja, Peschiera Del Garda, Malcésine, Torri Del Benaco, Brenzone

A 370 km2 területű Garda – amelyet a rómaiak Benaco-tónak neveztek – Észak-Olaszország egyik legnépszerűbb állóvize. A bronzkor óta lakott területet gazdag római települések népesítették be, amelyek fellendítették a tó környékének gazdasági életét. A középkor viharos századaiban önvédelmi céllal jött létre a várakkal védett városok rendszere, amelynek köszönhetően később sikerült bizonyos politikai autonómiára szert tennie. A velencei uralom (1405-től) meggyorsította a vidék benépesülését. A Garda mentén járva leginkább a tó panorámájában gyönyörködünk,holott illene figyelmet fordítanunk a gazdag növényvilágra (az olajfaligetektől a füves mezőkig és az alpesi legelőkig), annál is inkább, mert így tulajdonképpen az emberi jelenlét történetét is tanulmányozhatjuk. Az útba ejtendő települések mind híres idegenforgalmi helyek, amelyeket azonban érdemes alaposabban, az idegenforgalmi szezonon kívül is fölfedeznünk: tanulmányozhatjuk a római városszerkezetet, vagy a várak rendszerét, a vallás emlékeit, a villák hálózatát.

Peschiera Del Garda

A tó délkeleti csücskében, a csatornába terelt Mincio folyó mellett találjuk ezt a nyaralóhelyet (68 m). A Galliába vezető út melletti települést már a római korban is a halban gazdag tó tette nevezetessé. Katonai szempontból a VI. századtól kezdve vált jelentőssé, jóllehet a velencei erőd, amelynek építésében Michele Sanmicheli is részt vett, csak 1556-ban készült el. Az osztrák uralom alatt egyik sarokpontja lett az Adige völgyének védelmére létrehozott serragliói erődrendszernek, a már említett veronai négyszögnek. A velencei falak ma a piazza Bettelonit fogják közre a kis kikötőben. A csatornán túli fás térségen az egykori katonai épületek tűnnek fel, köztük a Helyőrségi Parancsnokság épülete, amelyben ma a Halászati Múzeum (Museo della Pesca e della Tradizione) működik. Az egykori katonai gyakorlótér neve ma piazza Ferdinando di Savoia, erre néz a katonai börtön hosszú épülete és a XVIII. századi San Martino plébániatemplom; ennek oldala mellett tárták fel a római település maradványait. A mintegy 2,5 km-re délnyugatra található Madonna del Frŕssino szentélyben XVI–XVII. századi veronai festők művei, a közelben, az autósztráda és a vasútvonal közé szorítva, még él a Frassino-tavacska,egy nádassal körülvett moréna maradvány. A népszerű szórakoztatópark, a Gardaland a település Ronchi nevű részén található.

peschiera_del_garda.PNG

Malcésine

A tó egyre jobban összeszűkül, amikor feltűnik a gyönyörű fekvésű város (90 m), amelynek legősibb, középkori eredetű részét a Castello uralja. Elődjét bizonyára még a longobárdok építették, mai formáját csipkézett falaival és az ötszögletű, magas lakótoronnyal a Scaligeriknek köszönheti. A várban elhelyezett Garda-tó és Baldo-hegységTermészettudományi Múzeum értékes geológiai, őslénytani, botanikai és régészeti leleteket és reneszánsz emléktárgyakat őriz. Állandó kiállítás teszi jóvá a Goethén esett sérelmet, akit kémkedés gyanújával letartóztattak, amikor rajzokat készített a várról. A XVI. századi palazzo dei Capitani del Lago ma Városháza, neve pedig a Gardesana dell’Acqua néven tíz tóparti településből szerveződött konföderáció (1504–1702) vezetőinek emlékét őrzi. A környékre kirándulók ragyogó panorámát és csodálatos módon érintetlen természeti környezetet élvezhetnek. A Baldo-hegy gerincén, 1780 méter magasan fekvő Tratto Spino síparadicsomába vezető kötélpályáról nagyszerű kilátás nyílik a tóra és az Adige völgyére. Ugyanide gyalogosan is felkapaszkodhatunk (7-8 óra) a Selva Pezzi Természetvédelmi Rezervátumon keresztül (a „pez” a vörösfenyő tájnyelvi elnevezése).

malcesine.PNG

Torri del Benaco

A település (67 m) vonzerejét a szép fekvés, a panoráma, a buja növényzet, a város szerkezetében és a névadó két torony alapjaiban fellelhető római emlékek jelentik. A legfontosabb műemlék a Scaligerik csipkézett tornyú várkastélyában (1383) berendezett néprajzi Múzeum, amelyben őstörténeti leletek, a halászat és a szőlőművelés eszközei és antik térképek láthatók. A kikötőben a Santissima Trinità templom XV. századi freskói, a szűk via Alighieri vezet a XVII. századi Santi Piero e Paolo templomhoz és a mellette álló robusztus Berengario-toronyhoz (X. század).

torri.PNG

Brenzone

A városka hat különböző részre osztható a tó és a Monte Baldo lejtői között,a lakosság tevékenysége ennek megfelelően alakult: a tóhoz közeli településrészeket a vízzel összefüggő foglalkozást űzők lakják, a hegyi kerületeket,pedig a földművelők. A Castelletto di Brenzone városrész (69 m) temetőjéhez kapcsolódik a XII. századi, függő kapuelővédes, harangtornyos, kétnyílású ablakos San Zeno templom, belsejében Keresztelő Szent János életét bemutató, száz évvel későbbi freskók. Az Assenza városrész (69 m) kis San Nicolò templomában XIII–XIV. századi freskók láthatók, a Cassone negyed (89 m) neoklasszicista plébániatemplomának XVII–XVIII. századi festményei San Benigno és San Caro kalandjait örökítik meg, akiket a IX. században bíztak meg San Zeno hamvainak átszállításával.

brenzone.PNG

További izgalmas leírásokat találhat a tó trentinói és lombard részeiről, továbbá Veronáról és a Monte Baldóról a VilágVándor sorozat Verona és a Garda-tó című útikönyvében.

borito.PNG

Ezek a 2G útikönyvek első termékei, melyek a könyv és az okostelefon házasításából születtek, ahol a hagyományos útikönyvekhez QR-kódok segítségével biztosítjuk az aktuális információk letölthetőségét az internetről. 2020-ban jelennek meg az első 3G útikönyvek, ahol rövid, néhány perces videók színezik majd az anyagot.

A VilágVándor útikönyvek eddig megjelent részeit szintén megtalálja a webshopunkban.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagvandorsorozat.blog.hu/api/trackback/id/tr7015330300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása