Monterosso al Mare - festői kisváros a Ligur-tenger partján
2020. június 01. írta: Dwight

Monterosso al Mare - festői kisváros a Ligur-tenger partján

 

monterosso_al_borito.PNG

Ennek a városkának kettős arculata van. A Buranco-patak által bezárt régi városmag komoly környezeti értékkel rendelkezik, noha meredek utcácskáival beszorulni látszik a vasút és a tenger közé. A település élete a piazza Garibaldin, a via Román és az azzal párhuzamosan futó via Vittorio Emanuelén zajlik. A régi városrésznek két értékes temploma van. A San Giovanni Battista plébániatemplom jellegzetes vízszintes csíkozású, gótikus homlokzattal és egy nagyszerű, cizellált rózsaablakkal fordul a kis térre, a portál feletti lunettát a 18. századi Krisztus megkeresztelése dombormű díszíti, hátoldala elegáns loggiával fordul a tenger felé; harangtornyát jelzőtoronnyá alakították.

monterosso_al_mare_plebania_2.PNG

A San Cristoforo-dombon álló kapucinus chiesa di San Francesco (1619) több értékes festménynyel rendelkezik: Keresztre feszítés (néhányak szerint Van Dycktól), Kigúnyolt Krisztus Bernardo Castellótól, Veronica Bernardo Strozzitól, Bűnbánó San Girolamo és Pietà Luca Cambiasótól.A San Cristoforo-sziklaszirt alatt alagút vezet Feginába, a nagy hagyományokkal rendelkező elegáns nyaraló-fürdő helyre; a Montale család strandtól pár lépésnyire álló villájában nyaralt fiatalkorában a későbbi irodalmi Nobel-díjas (1975) költő Eugenio Montale is, itt szerezte impresszióit egyik fő művéhez, az Ossi di Seppia (Szépiacsontok) című verseskötetéhez.

monterosso_al_mare_1.PNG

Április és október között a park információs pontjától indulva, az úgynevezett Cinque Terre Card birtokában kulturális sétautakon lehet felfedezni a híres olasz regények helyszíneit. A séta végén, a feginai tengerparton látható a Gigante, a 14 m magas beton Neptunus-szobor (1914, Arrigo Minerbi), ami eredetileg a szomszédos villa kagyló formájú erkélyét tartotta.

neptunus.PNG

A via Roma végén található a 18. században rekonstruált, ezerháromszázas években épült templomhoz, a Madonna di Soviore kegyhelyhez felmenő „szamárösvény” útbaigazító táblája. A feginai tengerparti sétány végén, a Gigante után találhatók azok a táblák, amelyek a punta di Mesco csúcshoz vezető meredek gyalog utat mutatják, az itteni román stílusú San Antonio-templom romjaitól szép kilátás várja az érkezőket, akik az úton továbbhaladva a Podere Case Lovara (Lovara birtok házai) érintésével Levantóba juthatnak el.

További izgalmas leírásokat találhat a VilágVándor sorozat új kötetében, a CINQUE TERRE ÉS A LEVANTEI RIVIÉRA című útikönyvben.

ct4.PNG

 Ez a 3G útikönyvek első terméke, mely a könyv és az okostelefon házasításából született. A könyvben QR-kódok segítségével biztosítjuk az aktuális információk letölthetőségét az internetről, más QR-kódokkal rövid, néhány perces videókkal illusztráljuk a szöveget.

VilágVándor útikönyvek eddig megjelent részeit áruházunkban találhatja meg.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagvandorsorozat.blog.hu/api/trackback/id/tr2615733548
Nincsenek hozzászólások.